Keurmerk GGDW belangrijk bij uit handen geven van vorderingen

Mei 2014

In de Telegraaf van vanmorgen is een artikel verschenen over de economische malaise in de incassobranche.

Hierbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat er binnen de gerechtsdeurwaardersbranche een wettelijk toezicht bestaat en voor Garantiefondsdeelnemers uit deze branche een strenger vrijwillig toezicht. Kantoren die het GGDW-keurmerk voeren, staan onder doorlopend toezicht van de fondsaccountant die er op toeziet dat alle deelnemers aan de strenge eisen blijven voldoen. Door het GGDW keurmerk weten zowel de opdrachtgevers van de aangesloten deelnemers als de deelnemers onderling dat ze geen enkel risico lopen.

artikel Telegraaf 01-05-2014

Incassobureaus en deurwaarderskantoren worden ook zelf hard getroffen door de economische crisis. Zozeer zelfs dat geld dat in opdracht voor opdrachtgevers bij schuldenaars is binnengehaald, soms wordt gebruikt om het eigen hoofd boven water te houden.

We hebben het zwaar, zegt voorzitter Jan Franssen van Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Onze branche komt weliswaar om in het werk door de economische malaise, waardoor de indruk bestaat dat we gouden tijden beleven. Maar er valt vaak niets meer te halen bij de debiteuren. Bij no cure no pay sta je dan met lege handen.

De laatste weken zijn meerdere incassobedrijven over de kop gegaan, waaronder een van de grootste van ons land, Credit Yard uit Eindhoven. Onlangs gingen ook AFI in Leeuwarden en CreditForce in Houten al op de fles. Ook een aantal kleinere redde het niet, waarbij geld dat voor opdrachtgevers bestemd was, verdwenen is.

Cowboys
Er bevinden zich nogal wat cowboys onder onze beroepsgroep die zich niet aan de regels houden. Ze intimideren of bedreigen mensen om geld te innen en ook financieel is het een janboel, stelt Franssen.

De NVI en het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders (GGDW) waarschuwen schuldeisers alleen in zee te gaan met goed gescreende bedrijven. In het verleden ging Essent nog voor vele tonnen het schip in, omdat gerechtsdeurwaarder Eussen gelden die hij voor Essent inde op zijn eigen rekening stortte. Eussen was niet bij ons aangesloten en dus bleef Essent met lege handen staan, zegt GGDW-voorman Ed Nijpels.

Bij de incassobureaus is het nog slechter geregeld omdat daar slechts 28 van de circa 200 bedrijven zijn aangesloten bij de branchevereniging. Het probleem is dat wettelijk alleen de tarieven geregeld zijn. Er is geen toezicht, controle of sanctiebeleid. De politiek lijkt zich nu wel druk te maken en pleit voor een verplicht keurmerk, aldus Franssen.